Slovo místostarosty

Vážení spoluobčané,

moc mě těší, že se po dlouhé době můžeme setkat bez větších omezení u něčeho dobrého v restauraci nebo na koupališti. Úvodní koncert již XI. Chlumeckého hudebního léta obstaral Dechový orchestr ZUŠ, Cirkus Band a mažoretky. Kolegové pořadatelé připravili pestrou směs hudebních žánrů, tak aby si každý host našel to své z místních kapel či účinkujících z okolí. Za krásné letní večery a příjemnou atmosféru na našem koupališti děkuji pořadatelům, vystupujícím i návštěvníkům.

V Mateřské škole Beruška jsme společně s panem starostou pasovali na školáky kluky i holky v námořnickém stylu. Prášek chytrosti, kterým jsem zlehka posypal hlavy malých rozumbradů zaručí, že se po prázdninách nebudou bát velké školy a když se občas něco nepovede, jistě to napraví. Námořnickou přísahou pak všichni stvrdili, že se budou učit číst, psát a počítat, aby z dětí vyrostli šikovní a pracovití lidé. Objetí dětí je poděkováním všem učitelkám i pracovnicím mateřské školy za poskytnutou výchovu a vzdělání. Velkou pusu od dětí zaslouží všichni rodiče za lásku a péči, kterou svým dětem dávají.

Pro vycházející deváťáky bylo připraveno slavnostní rozloučení se základní školou v Klicperově domě. Čtyři třídy nyní již studentů mají jasnou představu, kam se vydají po prázdninách. Přeji jim do dalšího života úspěch a hlavně spokojenost. Vždyť dobré vzdělání a výchova je tvrdou měnou po celém světě. Nám rodičům pak nezbývá než být pevnou oporou s otevřenou náručí. Vážení kolegové učitelé, ač naše práce není často vidět a slyšíme více kritiky než pochval, věřte, že má pro všechny generace velký smysl. Děkuji za spolupráci i rodičům nejen v nelehké době online výuky.

Jižní Moravu zasáhlo tornádo. Zoufalství lidí z nejvíce postižených míst je veliké, stejně jako škody na životech, zdraví a majetku. Zastupitelstvo města Chlumce nad Cidlinou proto rozhodlo o finančním daru na zmírnění následků.

Z investičních akcí v našem městě pokračujeme na opravách ve Slavíčkově hale a to včetně nové podlahy. Jsem rád, že soutěž na zvýšení kapacity základní školy vyhrála místní firma Stavte s.r.o. a práce jsou v plném proudu. U nádraží se staví parkoviště a terminál ve dvou etapách. Nový povrch komunikace Na Františku je budován s termínem dokončení listopad 2021. V Lučicích dochází k výměně povrchu chodníku směrem k Pamětníku. Z dalších úkolů nás ještě letos čeká oprava interiérů radnice a nový přechod u Penny Marketu s příslibem dotace. Úprava předpolí hřbitova je bržděna získáním stavebního povolení pro odvolání se vlastníka sousedního pozemku. Dobrou zprávou je získání stavebního povolení na rekonstrukci Říhova domu a mostu přes Cidlinu v Lučicích, čeká nás jednání o zařazení do rozpočtu města pro další období. Ve finále jsou práce na projektové dokumentaci kanalizace v Lučicích a Pamětníku. Hasiči, hokejbalisté a skauti ladí spolu s projektantem stavební dokumentaci pro multifunkční zázemí Na Hatích. Nezapomínáme ani na rozvoj bydlení. Jak vidíte, plánů a práce máme spoustu, jen peněz není nazbyt.

Přeji Vám všem krásné léto a klidnou dovolenou nebo prázdniny.

Místostarosta města Mgr. Vladan Kárník

Komentáře Facebook